In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker.
 Meedoen is gratis en vrijwillig.

Bevolkingsonderzoek is belangrijk omdat het helpt om ziektes vroeg op te sporen, soms zelfs voordat mensen klachten hebben. 
Dit betekent dat artsen sneller kunnen beginnen met behandelen, waardoor de kans op genezing groter wordt. 
Het kan ook geld besparen, omdat ziektes die vroeg worden ontdekt vaak minder duur zijn om te behandelen. 
Daarnaast maakt zo'n onderzoek mensen bewust van hun gezondheid en hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen.

Kort gezegd: het is een slimme manier om iedereen gezond te houden en problemen eerder op te lossen! 

Borstkanker

Elk jaar krijgen veel vrouwen in Nederland borstkanker. Vooral vrouwen tussen de 50 en 75 jaar hebben meer kans om het te krijgen. Daarom worden vrouwen in deze leeftijdsgroep uitgenodigd voor een speciaal onderzoek. Dit onderzoek helpt om borstkanker vroeg te ontdekken. Als het vroeg wordt gevonden, is de kans groter dat de behandeling goed werkt. Vaak is er dan ook een minder zware behandeling nodig.

Baarmoederhalskanker

Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is een check voor vrouwen van 30 tot 60 jaar. 
Bij deze check kijken ze of je kans hebt op baarmoederhalskanker. Dit soort kanker kan ontstaan door een virus dat HPV heet. Bijna iedereen krijgt ooit dat virus, en meestal ruimt je lichaam het zelf op. Soms lukt dat niet, bijvoorbeeld als je minder weerstand hebt. Dan kunnen de cellen in je baarmoederhals veranderen. Dat kan later kanker worden, maar als ze het op tijd ontdekken, kun je het goed behandelen.Door mee te doen aan het onderzoek, kun je problemen voorkomen. 

Darmkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten hebben.