Wratten kunt u laten behandelen tijdens het wrattenspreekuur. De stikstof is iedere donderdagmiddag en vrijdag na de eerste woensdag van de maand aanwezig in onze praktijk.
Het wrattenspreekuur vindt dus plaats op de eerstvolgende donderdagmiddag en vrijdag van de maand (volgend op de eerste woensdag van de maand).

U kunt contact opnemen met onze praktijk en de assistente zal met u een afspraak maken voor een van deze dagen.

Wat gebeurt er op het wrattenspreekuur
Tijdens dit spreekuur worden gewone wratten behandeld met vloeibare stikstof.

De stikstof zit in een dampend vaatje. Een grote wattip gaat in het vaatje en wordt vervolgens op de wrat gedrukt. 
Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven.
Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt.
Bevriezing geeft dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moet u daarop voorbereiden.
Behandeling met stikstof helpt niet altijd en moet meestal herhaald worden.

 
Er zijn verschillende soorten wratten

Gewone wratten 
Iedereen kent de gewone wratten: ruw aanvoelende knobbeltjes die vooral op de handen voorkomen, maar ook op andere plaatsen kunnen zitten. Voetwratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Door lopen worden voetwratten in de voetzool gedrukt; soms doen ze pijn bij het lopen.

Waterwratten
Waterwratten zijn minder bekend. Ze zijn glad, klein en er zit een putje in. Waterwratten komen vooral bij kinderen voor en kunnen overal op het lichaam zitten. 


Genitale wratten
Soms zitten wratjes op de geslachtsdelen. Deze kunnen door seksueel contact worden overgedragen. De wratjes zijn lastig maar gaan vaak vanzelf weer over. Wratten zijn over het algemeen onschuldig. 

Waterwratten gaan wel eens samen met irritatie en eczeem. Voetwratten geven soms pijn of last bij het lopen.
De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer blijven ze jarenlang zitten. Het is niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet.

Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom weghalen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak met uw dokter.